Schuttevaer Award

Vier genomineerden strijden tijdens het Maritime Innovation Platform op 4 april voor de stem van de bezoekers. Een van de vier genomineerden gaat naar huis met de Schuttevaer Award. Drie van de vier genomineerden zijn gekozen door de jury. Seagull Surveillance van BrainCreators, koelsysteem H2 Barge 2 van Holland Shipyards Group en de Heat Recovery Steam module van Discom Exhaust Technology. De vierde genomineerde kiest u. Stem hier op uw favoriet. Scroll naar beneden voor meer informatie over de kanshebbers.

De kanshebbers

Kanshebber #1: Rotorkoproersysteem – Damen Marine Components

Het rotorkoproersysteem (RMS) is speciaal ontwikkeld om schepen meer veiligheid te bieden tijdens de vaart. De werking van het RMS is gebaseerd op het Magnus-effect, waarbij een liftkracht wordt gegenereerd door een roterende composieten buis die de koersstabiliteit van een ongeladen schip sterk verbetert.

Lees meer


Kanshebber #2: DBMatic BlueBox – De Boer Marine

Van theorie naar werkelijkheid: het verzamelen en gebruiken van data aan boord is door Pedro Rappé met ondersteuning van De Boer Marine werkelijkheid geworden. Onder de naam DBMatic worden gegevens verzameld binnen, rondom en onder schepen. Dit biedt eindeloze mogelijkheden voor monitoring.

Lees meer


Kanshebber #3: 360° Roersysteem – Shipfit

Het 360º Roersysteem biedt de gebruiker de mogelijkheid om op laag water nog volledig bestuurbaar te blijven. Tevens kan er met dit systeem achteruit gevaren worden zonder keerkoppeling. Dit systeem is in staat de stuwkracht 360° te sturen, ook bij lege diepgang.

Lees meer


Kanshebber #4: Bewarend Beslag op Zeeschepen – A-Law Advocaten

Het boek Bewarend Beslag op Zeeschepen is een allesomvattend juridisch en praktisch antwoord voor de zoektocht anno 2024 naar zekerheden voor het verhalen van maritieme vorderingen en het veiligstellen van rechten. Dat scheepsbeslag een belangrijk middel is en blijft voor schuldeisers en verzekeraars alsmede voor de diverse overheden in ons land blijkt ook uit het stijgend aantal scheepsbeslagen.

Lees meer


Kanshebber #6: Dutch Superyacht Tech Campus

De Dutch Superyacht Tech Campus streeft ernaar een unieke locatie te creëren waar alle relevante bedrijven met betrekking tot jachtenbouw zich kunnen vestigen. Dit faciliteert niet alleen samenwerking en innovatie binnen de branche, maar bevordert ook duurzaamheid door reisbehoeften drastisch te verminderen en efficiëntie te verhogen.

Lees meer


Kanshebber #7: Tunnelklep – Scheepvaartbedrijf Victus

Door middel van een actuator, die in verbinding staat door middel van dyneema met de tunnelkleppen, worden de tunnelkleppen opengetrokken. Gasveren zorgen voor het sluiten en op druk houden van de tunnelklep. Het lost het probleem op dat een leeg schip ballast nodig heeft om te kunnen varen.

Lees meer


Kanshebber #8: ShipMesh – AmendTec Group BV

ShipMesh gebruikt een draadloos netwerk om data ‘below deck’ naar de brug/stuurhut te krijgen. Hierdoor hoeven geen datakabels naar sensoren te worden getrokken. Daarnaast is het systeem modulair en schaalbaar, gezien het feit dat er in de toekomst alleen een verzendmodule hoeft te worden aangesloten aan een sensor.

Lees meer


Kanshebber #9: elektrische aluminium veerponten – Holland Shipyards Group

In alles zijn deze elektrische veerponten zo ontworpen dat ze zo min mogelijk weerstand in het water ervaren. De elektrische aluminium veerpont pakt meerdere uitdagingen aan: het vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, snijdt in de operationele kosten en verlaagt de geluids- en luchtvervuiling.

Lees meer


Kanshebber #10: Open datacommunicatie protocol voor havenfaciliteiten

De schipper vraagt in toenemende mate om informatie over beschikbare havenfaciliteiten in de havens die hij bezoekt. De markt speelt op deze vraag van de schippers in door allerlei informatie aan te bieden via apps, navigatiesystemen, websites of via havenmeesters maar deze moeten wel met elkaar kunnen communiceren. Door het beschikbaar stellen van een backoffice met een koppelvlak (open dataprotocol) voor havenfaciliteiten wordt de markt hierin gefaciliteerd.

Lees meer


Kanshebber #11: Z9 Eventship 100% elektric shipping – Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw

Met de Z9 hebben we een concept ontwikkeld waar we met een groot Lithium accupakket kunnen varen. Het accupakket bestaat uit 1.436 kW/h. De innovatie zit in het feit dat er, zover bij ons bekend, het grootste accupakket is wat in de binnenvaart gebruikt wordt op dit moment.

Lees meer


De eerste drie genomineerden

Seagull Surveillance – BrainCreators

SEAGULL Surveillance is ontworpen om voortdurend cameratoezicht in havens te handhaven. Het systeem identificeert automatisch scheepstypes, hun snelheid, in- en uitvaartijden en vaarrichtingen, en genereert alarmen bij afwijkend vaargedrag om risico’s te signaleren. SEAGULL observeert en rapporteert alle activiteiten aan belanghebbenden.

Lees meer


Koelsysteem H2 Barge 2 – Holland Shipyards Group

Waterstofcellen produceren veel restwarmte. Er zouden grote beunkoelers en grote energie slurpende pompen nodig zijn om dat weg te koelen. Omdat rivierwater en buitentemperaturen steeds hoger worden is koeling een complex probleem. De H2 Barge 2, het tweede waterstofschip van Future Proof Shipping, heeft een ander type koeling dat normaal alleen op zeeschepen zit, met slimme aansturing van grote en kleine pompen.

Lees meer


Heat Recovery Steam module – Discom Exhaust Technology

De Heat Recovery Steam module van Discom wekt stroom aan boord op door warmte uit het uitlaatgas om te zetten in stoom en stroom. Daardoor heeft de gebruiker minder generatoren aan boord nodig en bespaart op gebruik en CO2.

Het zorgt er voor dat het gebruik van (fossiele of synthetische) brandstoffen in de verbrandingsmotor efficiënter worden ingezet. Daarmee worden er kosten, uitstoot van schadelijke stoffen en CO2 bespaart. Bij een 800 kW motor levert het €59k aan brandstof en 210 ton CO2-eq (€21k) per jaar op.

Lees meer


Jury

– Innovatie-expert Marjolein Boer van Maritime Sisters
– Peter​ Raaijmakers van MarFlex, winnaar van de Schuttevaer Award in 2023
– Jelmer Bastiaans – Redactie Schuttevaer



Partners

Een event van:

Hosting partner:

Partners:

Kennis en -netwerkpartner:

Mediapartners: